Норвегия, Дания и Исландия в съвместно изявление в понеделник заявиха, че са готови да подкрепят кандидатите за НАТО Финландия и Швеция и в случай че двете скандинавски държави бъдат атакувани.

"Заедно с Дания и Исландия, Норвегия е готова да помогне на северните си съседи с всички необходими средства, ако станат жертва на агресия на тяхна територия, преди да получат членство в НАТО", каза премиерът на Норвегия Йонас Гар Сьоре.

Борис Джонсън предложи подкрепа на Швеция и Финландия, ако странтие бъдат нападнати

Борис Джонсън предложи подкрепа на Швеция и Финландия, ако странтие бъдат нападнати

Обединеното кралство ще подкрепи всеки курс на действие

"Сигурността на Финландия и Швеция е от общ интерес. Ако станат жертва на агресия на тяхна територия преди присъединяването си към НАТО, ние ще направим всичко възможно да помогнем на двете страни", коментира датският премиер Мете Фредериксен, коментирайки официалното решение на Стокхолм да се присъедини към алианса.

Фредериксен добави, че Дания ще направи всичко възможно Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО възможно най-скоро. Правителството в Копенхаген "колкото е възможно" ще внесе в парламента резолюция относно кандидатурите на Финландия и Швеция за алианса.

Официалното решение, че Швеция ще кандидатства за членство в НАТО, бе взето в понеделник от правителството на кралството. Според шведския премиер то ще бъде внесено заедно с Финландия в близко бъдеще.

Шведското правителство реши да кандидатства за членство в НАТО

Шведското правителство реши да кандидатства за членство в НАТО

Това преначертава геополитическата карта на Северна Европа