Дания планира да изгради нов остров до пристанището в Копенхаген, за да създаде повече пространство за растящото население в датската столица.

Това обяви премиерът на скандинавската държава Ларс Расмусен на пресконференция, цитиран от "Ройтерс".

Предложението за издигане на остров се планира да бъде изпълнено до 2070 г. Планира се да приеме 35 000 души и да защити града от надигането на морското равнище, поясни министър-председателят.

"Столицата бързо се развива, никога не е имало подобно строителство. Това е хубаво, но също означава, че в крайна сметка няма свободна земя в Копенхаген и заради това искаме да изградим нов остров", отбеляза Расмусен.

Либералният премиер беше придружен на пресконференцията от кмета на Копенхаген Франк Йенсен, който е социалдемократ, което подсказва, че проектът е подкрепян от основната опозиционна партия в парламента.

Проектът, наричан Lynetteholm, изисква инвестиции в размер на около 3,1 милиарда долара, включително изграждане на тунел и метролиния, но ще бъде самофинансиращ се с течение на времето, добави премиерът. Ще бъде субсидиран от CPH City & Port Development - компания, която е собственост на столичната управа и на датската държава.