Най-голямата европейска атомна електроцентрала, която се намира в окупирана от Русия Украйна, е изправена пред критичен недостиг на резервни части, съобщава агенция Ройтерс Това застрашава безопасността на операциите й.

Заводът в югоизточния регион на Запорожие беше окупиран от руски войски малко след нахлуването на 24 февруари, но съоръжението все още се управлява от украински техници.

"В завода се създаде критична ситуация по отношение на осигуряването на стабилна и безопасна работа. На практика не са останали резервни части и консумативи", съобщиха от разузнаването на отбраната на Министерството на отбраната. Съоръжението се експлоатира чрез едноседмични ротации на персонал, който взема всичките им лични вещи и телефони, когато започват, се казва още в изявлението.

Тогавашната съветска Украйна беше мястото на най-тежката ядрена авария в света в нейната сега несъществуваща атомна електроцентрала в Чернобил северно от Киев през 1986 г. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) завърши тридневно пътуване до Чернобилската централа в петък, за да гарантира безопасността на обекта по време на войната в Украйна и каза, че също иска да посети завода в Запорожие.

Генералният директор сега също така продължава усилията си да организира мисия на МААЕ до централата за извършване на важни дейности по ядрена безопасност, сигурност и защитни мерки на този обект в южната част на страната.

Шефът на MAAE иска достъп до Запорожката АЕЦ

Шефът на MAAE иска достъп до Запорожката АЕЦ

МААЕ иска да възстанови връзката с централата на агенцията във Виена