Няколко държави, сред които Съединените щати и Великобритания, призовават за дебат в Съвета по правата на човека на ООН относно отношението на Китай към уйгурите и други мюсюлмани в северозападния регион Синцзян, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проекторешение.

Страните обмисляха действия на текущата среща на Съвета в Женева след публикуването на дългоочаквания доклад на ООН миналия месец, според който в Синцзян са извършени "сериозни нарушения на човешките права", които могат да се равняват на престъпления срещу човечеството.

От своя страна Китай категорично отрече всякакви злоупотреби в Синцзян и изпрати правителствена делегация в Женева, която да се противопостави на "погрешните констатации" на Службата на Върховния комисар за правата на човека. Пекин предупреди и че е "готов за битка", ако бъдат предприети действия срещу него.

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

От Китай коментират, че става дума за невярна информация и за фарс, планиран от Съединените щати.

Проекторешението предвижда да се проведе дебат по време на следващата сесия на Съвета, която започва през февруари.

47-членният Съвет по правата на човека на ООН е дълбоко разединен относно последните обвинения срещу Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и има дълбоки икономически връзки с много развиващи се страни.

Призивът за дебат се разглежда като по-малко конфронтационен вариант, отколкото евентуална резолюция, която би могла да иска разследване на обвиненията за Синцзян.

За Китай вратата за сътрудничество с ООН вече е затворена

За Китай вратата за сътрудничество с ООН вече е затворена

След публикуването на доклада за репресии спрямо уйгурите