Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе отказа да свидетелства по съдебния случай, който ще реши бъдещето й след одобрения от парламента импийчмънт заради корупционен скандал, съобщава АП.

В Дания арестуваха дъщерята на скандалната довереница на президента на Южна Корея

В Дания арестуваха дъщерята на скандалната довереница на президента на Южна Корея

Чун Йо Ра - дъщерята на Сун-сил, е арестувана в датския град Олборг

Това ще принуди Конституционния съд да отложи началото на пледоариите.

9-членният състав на съда поиска Парк да свидетелства в четвъртък, но тя отказа. Тогава ще бъдат разпитани бивши и настоящи нейни съветници.

Съдът обяви, че не може да принуди Парк да се яви на изслушването, тъй като според законодателството процесът може да продължи без нея, ако откаже за втори път да се яви.

Снимка 270959

Източник: ЕПА

Депутат и главен прокурор на процеса постави под въпрос защо президентът не може да се защити сам в съда, след като преди два дни категорично отхвърляше обвиненията в корупция на пресконференция.

Протест в Южна Корея преди Нова година с искане оставката на президента

Протест в Южна Корея преди Нова година с искане оставката на президента

Протестиращите участваха и в марш до президентството

Адвокатът на държавния глава заяви, че тя не планира да се яви в четвъртък и вероятно няма да свидетелства по време на процеса.

Припомняме, през последните месеци в азиатската страна се разрази скандал, след като стана ясно, че довереницата на президента Чхуе Сун-сил е имала достъп до държавни тайни. Чхуе Сун-сил е обвинена в злоупотреба с власт и опит за измама. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава.

Обмислят обиски в президентството в Южна Корея

Обмислят обиски в президентството в Южна Корея

Заради разследването на корупционния скандал

Конституционният съд на Южна Корея трябва да реши до 6 месеца дали Парк трябва да напусне поста заради корупционен скандал или да продължи управлението си.