Всички 9 партии в датския парламент подкрепиха предложение на правителството два кораба да се включат в международна операция по извеждането на химическите оръжия от Либия и унищожаването им, съобщава ДПА.

Много рядко всички парламентарно представени партии в скандинавската страна подкрепят предложения на правителството.

Дания предлага кораби и персонал за изнасяне на химическите оръжия от Либия

Дания предлага кораби и персонал за изнасяне на химическите оръжия от Либия

Дания още веднъж ще покаже международна отговорност

Кабинетът иска изпращане на 200 служители с два кораба – товарен кораб и военноморски кораб за ескорт, снабден с хеликоптер. Финалното одобрение се очаква в петък.

Докато депутатите дебатираха предложението, датският военноморски кораб „Абсалон” е подготвян за отплаване за Либия.

Военният министър Петер Кристенсен приветства парламентарната подкрепа и подчерта факта, че корабът няма да бъде изпратен, докато парламентът не даде окончателното си одобрение.

Скандинавската страна, която изигра ключова роля в международната операция по транспортирането и унищожаването на химическия арсенал на Сирия през 2014 година, обяви, че е помолена от ОЗХО и САЩ да помогне в операцията.

ОЗХО се очаква да приеме предложение на Германия за последващо унищожение на химическите вещества.

На 22 юли Съветът за сигурност на ООН одобри планове за извеждане на химическите оръжия от Либия и предотвратяване попадането им в ръцете на екстремисти като ДАЕШ.

Либия поиска ОЗХО да подготви план за унищожаването на токсичните агенти, които доскоро бяха складирани в югоизточната част на страната.