Демократи внесоха в Конгреса на САЩ законодателно предложение за прехвърляне на 1 милиард долара от финансиране за разработване на нова междуконтинентална балистична ракета за разработване на универсална програма за ваксинация срещу COVID-19, пише "Гардиън".

Закон за инвестиране в лечение пред ракети (The Investing in Cures Before Missiles (ICBM) Act) е внесен в Камарата на представителите и Сената. Той предвижда спиране финансирането на предложението за нова ракета, наречена наземно стратегическо възпиране (GBSD), която се прогнозира да струва общо 264 милиарда долара през оперативния живот на оръжието и спиране на разходи, свързани с програма за разработване на бойна глава.

Вместо това оперативният живот на съществуващата американска междуконтинентална балистична ракета Minuteman III ще бъде удължен до 2050 г. Независимо проучване ще препоръча как да се направи това най-добре.

"САЩ трябва да инвестират във ваксина за масова превенция пред още едно оръжие с наземно базиране за масово унищожение", призова сенатор Едуард Марки от Масачузетс, съавтор на законопроекта.

Според него с предложението САЩ могат да започнат да изоставят ядрената си позиция от Студената война, която води до риск от инцидентна ядрена война и да пренасочат парите към опасности като коронавируса и други инфекциозни заболявания.

Експерти по контрол над оръжията предупреждават, че статични междуконтинентални балистични ракети, от които САЩ имат 400 в силози в северната част на Средния Запад, са дестабилизиращи и опасни, защото президентът ще има само няколко минути да ги изстреля при сигнали за вражеска атака или има риск да бъдат изгубени при превантивен удар. Те подчертават, че има риск от кибератаки, които да засегнат системите за ранно предупреждение, а също така в миналото тези системи са подавали грешна информация, която е можело да доведе до изстрелване на ракети.

През 2020 г. компанията Northrop Grumman спечели поръчка за 13,3 милиарда долара да проектира, произведе и разработи GBSD, след като единственият конкурент Boeing се оттегли с оплакването, че конкурсът е нагласен.

Намеренията на администрация на Джо Байдън за бъдещето на GBSD не са ясни, но първите сигнали могат да дойдат от първия проект на бюджет за отбрана, който се очаква през следващите седмици.

Предложеният от демократите законопроект предвижда 1 милиард долара финансиране за GBSD да бъде прехвърлено на Националния институт по алергии и инфекциозни болести за разработване на универсална ваксина срещу коронавируса. Също ще бъдат пренасочени пари от програма за модифициране на ядрената бойна глава W87-1, за да се използва за GBSD. Те ще се използват за проучване и подготовка за борба при бъдещи биозаплахи.

Предвижда се и независимо проучване за разглеждане и прилагане на технически решения за удължаване на живота на ракета Minuteman III до 2050 г.