Председателят на комисия към Конгреса на САЩ, която води разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп обвини държавния глава, че поставя личните си интереси пред тези на държавата и че е нарушил клетвата си, информира "Ройтерс".

Камарата на представителите на САЩ започна да разглежда доказателствата срещу Тръмп.

Тръмп отвръща на удара на демократите: Ще спечелим!

Тръмп отвръща на удара на демократите: Ще спечелим!

Добрата новина била, че републиканците никога не са били по-обединени

Председателят на Комисията по правни въпроси към долната камара Джералд Надлър заяви, че има доказателства за извършени престъпления от страна на американския лидер.

"Доказателствата показват, че Доналд Тръмп, президентът на Съединените американски щати, поставя себе си пред страната. Той е нарушил най-основните отговорности към народа. Той наруши клетвата си. Аз ще изпълня моята", каза Надлър.

Изслушването днес е ключова стъпка преди да бъде взето решение какви обвинения да бъдат повдигнати, известно като членове за импийчмънт, които вероятно контролираната от демократите долна камара ще гласува преди Коледа.

Демократите пристъпват към изготвяне на обвинителен акт за импийчмънта на Тръмп

Демократите пристъпват към изготвяне на обвинителен акт за импийчмънта на Тръмп

"Президентът не ни оставя друг избор освен да действаме"

В основата на казуса е дали Тръмп е злоупотребил с властта с натиска си върху Украйна да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е фаворит на Демократическата партия за президент на САЩ на изборите 2020.

Комисията по правни въпроси се очаква да гласува до края на седмицата дали да изпрати официални обвинения в пленарна зала, което ще доведе до неизбежен сблъсък с Белия дом и републиканците. До момента няма републиканец в Камарата на представителите, който да подкрепя импийчмънт на Тръмп.

Преди изслушването републиканците поставиха черно-бели лозунги в залата на комисията, за да подчертаят, че демократите са на пристрастна мисия за отстраняване на президент, който не е направил нищо незаконно, за да бъде отстранен от власт.

На един от лозунгите се цитира председателят на долната камара Нанси Пелоси, която казва: "Не можем да приемем втори мандат на Доналд Тръмп".

"Те отчаяно се опитват да организират гласуване за импийчмънт на този президент", обяви републиканцът Дъг Колинс по време на изслушването.

Гласуване в долната камара в полза импийчмънт на Тръмп ще доведе до процес в контролирания от републиканците Сенат, където ще са необходими 2/3 от гласовете на сенаторите, за да бъда отстранен американският лидер. Това е малко вероятно.

Съветникът на Белия дом Келиан Конуей коментира, че Белият дом не участва в процедурата на комисията, защото би означавало сътрудничество в незаконен процес.

"Няма да свършим мръсната им работа", каза тя пред журналисти преди да започне изслушването. "Може би в Сената ще има справедлив процес", на който Белият дом може да участва, добави тя.

След седмици на разследване Комисията по правни въпроси се концентрира върху два члена, според които Тръмп е обвиняван в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.