Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази убеденост, че ще спечели битката за отстраняването му от длъжност (импийчмънт), след като по-рано демократите пристъпиха към оформяне на обвинителния акт срещу него, съобщават американските медии.

"Добрата новина е, че републиканците никога не са били толкова единни. Ще спечелим!", написа Тръмп в профила си в "Туитър" след изявлението на председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси, която по-рано днес обяви, че има доказателства, които показват, че Тръмп е злоупотребил с властта си за "своя собствена политическа изгода" и за сметка на националната сигурност, като е обвързал предоставянето на помощ на Украйна с разследване на политическия му опонент Джо Байдън.

Демократите пристъпват към изготвяне на обвинителен акт за импийчмънта на Тръмп

Демократите пристъпват към изготвяне на обвинителен акт за импийчмънта на Тръмп

"Президентът не ни оставя друг избор освен да действаме"

Тръмп написа: "Нищоправещите, радикално леви демократи току-що обявиха, че ще се опитат да ме импийчнат за НИЩО. Те вече се предадоха във връзка с нелепите "неща" на Мюлър (специалния прокурор Робърт Мюлър, разследвал намесата на Русия на изборите в негова полза, б. р.), така че сега разчитат на два напълно уместни (перфектни) телефонни разговора с укранския президент. Това ще означава, че извънредно важният и рядко използван акт на импийчмънт ще бъде използван рутинно за атакуване на бъдещи президенти. Не това са имали предвид нашите Основатели. Хубавото е, че републиканците НИКОГА не са били по-обединени. Ще спечелим!"

Ноа Фелдман, който е професор по право в Харвард, изтъкна пред конгресмените вчера, че Тръмп "е извършил тежки престъпления и провинения, които са достатъчни за импийчмънт, като корупционно е злоупотребил с президентския пост".

Обявлението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси относно официалното ѝ искане председателят на правната комисия към долната камара на Конгреса Джери Надлър да започне изготвянето на обвинителния акт за импийчмънт беше, посрещнато с критики от Белия дом, като говорителката на Тръмп Стефани Гришъм настоя, че демократите трябвало да се чувстват "засрамени".

"Пелоси и демократите трябва да се засрамят. Доналд Тръмп не е сторил нищо освен да ръководи страната ни, което води до процъфтяваща икономика, повече работни места и по-силни военни, за да споменем само няколко от големите му постижения. Очакваме с нетърпение честна процедура в Сената", написа Гришам в официалния си профил в "Туитър".

Гришам повтори по-ранни коментари на Тръмп, в които той призова Камарата на представителите да го импийчне възможно най-бързо, надявайки се цялото разследване да бъде приключено в негова полза в Сената, който е контролиран от съпартийците му републиканци.

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Нови разследвания