Конгресмените от Демократическата партия в Камарата на представителите приеха първите законопроекти след поемането на контрола над долната камара на американския Конгрес. Демократите прокараха пакет законопроекти за подновяване работата на правителството, информира ДПА.

Опозицията на Тръмп пое конгреса

Опозицията на Тръмп пое конгреса

Нанси Пелоси е против ограда на границата с Мексико

В края на миналата година частично правителството на САЩ спря работа, след като демократите и републиканците не успяха да се договорят за продължаване финансирането на държавните институции. Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява да се отпуснат 5 милиарда долара за стена по границата с Мексико, но демократите категорично са против.

Белият дом обяви, че ще наложи вето върху приетите законопроекти, ако не включва средствата за стената.

Часове след избирането на Нанси Пелоси за председател на долната камара демократите приеха шест законопроекта за финансиране на правителството през 2019 г. и допълнителен законопроект за финансиране на ведомството за вътрешна сигурност до 8 февруари.

Тръмп публикува меме за стената с Мексико

Тръмп публикува меме за стената с Мексико

Постът в "Инстрагам" се появи часове след избора на Пелоси

Почти няма никакъв шанс законопроектите да минат в контролирания от републиканците Сенат, където те обявиха, че ще разгледат само законодателство, което се подкрепя от Тръмп.

Вече 13 дни ¼ от правителството не работи.

Вчера демократите официално поеха контрола над долната камара след победата на междинните избори през ноември 2018 г.

В долната камара влязоха 100 нови членове, включително 63 демократи. Демократическата партия има мнозинство от 235 конгресмени в 435-местната камара. Републиканците държат 199 места. Едно място е свободно заради предполагаеми изборни нарушения в Северна Каролина.

Пелоси обяви, че днес Тръмп ще проведе среща с демократите за обсъждане на стената.

Тръмп увеличил дълга на САЩ с $2 трлн.

Тръмп увеличил дълга на САЩ с $2 трлн.

Публични финанси и политика

В Сената републиканците имат мнозинство от 53 места срещу 47 за демократите. Осем нови членове положиха клетва в четвъртък. Но според сенатските правила в горната камара са необходими 60 гласа за прокарване на проектозакони за бюджета.