Конгресмени от Демократическата партия предупредиха, че докато Доналд Тръмп е на власт, САЩ са в опасност, информират АП и "Гардиън".

Те отправиха предупреждението по време на дебата за импийчмънт на президента на САЩ.

Републиканци искат да гласуват импийчмънт на Тръмп, но се страхуват за живота си

Републиканци искат да гласуват импийчмънт на Тръмп, но се страхуват за живота си

Някои от тях "искат да гласуват за импийчмънт, но се страхуват за живота си и за живота на роднините си"

Гласуването на обвинението в Камарата на представителите се очаква около 15,00 часа Източна часова зона (около 22,00 часа българско време). Очаква се да бъде прокарано с подкрепата на всички демократи и най-малко петима републиканци, което означава, че импийчмънтът ще бъде двупартиен (за разлика от първия импийчмънт на Тръмп).

До момента петима републиканци в Конгреса се обявиха публично за импийчмънт на Доналд Тръмп. Това са Джон Катко от Ню Йорк, Лиз Чейни от Уайоминг, Фред Ъптън от Мичиган, Херера Бътлър от Вашингтон и Адам Кинзингер от Илинойс.

Камарата на представителите започна да дебатира импийчмънта срещу Тръмп

Камарата на представителите започна да дебатира импийчмънта срещу Тръмп

Гласуването се очаква около 22,00 часа българско време

Демократът Джим Макгавърн от Масачузетс заяви, че дебатът се провежда "на мястото на престъплението и ние нямаше да сме тук, ако не бе президентът на Съединените щати". Конгресменът отбеляза, че Тръмп и съюзниците му са виновни за възникналите размирици в Конгреса. По думите му Тръмп е призовал тълпата да се насочи към Капитолия и "сигналът е безпогрешен".

Топ републиканците искат да погребат Тръмп

Топ републиканците искат да погребат Тръмп

Днес долната камара на Конгреса гласува обвинения срещу Тръмп

Лидерът на мнозинството в долната камара Стени Хойер заяви, че поведението на Тръмп изисква "спешни, ясни действия от Конгреса". Той отхвърли аргументите на републиканците, че бърз импийчмънт само допълнително ще разедини страната. Хойер цитира петима републиканци от Конгреса, които обявиха, че ще подкрепят импийчмънт на Тръмп. Той прогнозира още републиканци да се присъединят по-късно днес.