Камарата на представителите на САЩ започна да дебатира и гласува импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

221 конгресмени срещу 203 гласуваха за започване дебатирането на повдигнатото обвинение - подбуждане към бунт.

В понеделник бе внесен текстът на резолюция за импийчмънт на държавния глава. Срещу него е повдигнато едно обвинение - подбуждане към бунт, което е във връзка с щурма на Капитолия преди седмица.

Ако обвинението бъде одобрено от мнозинството в долната камара, както се очаква, Тръмп ще стане първият президент на САЩ, срещу когото два пъти са повдигани обвинения.

Топ републиканците искат да погребат Тръмп

Топ републиканците искат да погребат Тръмп

Днес долната камара на Конгреса гласува обвинения срещу Тръмп

След това обвинението ще отиде за разглеждане в Сената, където 2/3 от сенаторите трябва да гласуват, за да осъдят Тръмп и да го свалят от власт.

Към момента е малко вероятно Сенатът да осъди американския лидер, но лидерът на републиканците в горната камара Мич Макконъл е заявил пред свои колеги, че вярва, че Тръмп е извършил престъпление, за което заслужава импийчмънт.

Пелоси сформира екипа за отстраняването от власт на Тръмп

Пелоси сформира екипа за отстраняването от власт на Тръмп

След като Пенс отказа да обяви президента за негоден

Гласуването на обвинението в Камарата на представителите се очаква около 15,00 часа Източна часова зона (около 22,00 часа българско време). Очаква се да бъде прокарано с подкрепата на всички демократи и най-малко петима републиканци, което означава, че импийчмънтът ще бъде двупартиен (за разлика от първия импийчмънт на Тръмп).

При първия импийчмънт Тръмп бе обвинен в злоупотреба с власт - заради натиска му срещу Украйна и за възпрепятстване на разследването на Конгреса. Сенатът обаче го оправда. 

Google блокира акаунта на Тръмп в YouTube
Обновена

Google блокира акаунта на Тръмп в YouTube

Деактивира за неопределено време и коментарите във всички негови видеоклипове

До момента петима републиканци в Конгреса се обявиха публично за импийчмънт на Доналд Тръмп. Това са Джон Катко от Ню Йорк, Лиз Чейни от Уайоминг, Фред Ъптън от Мичиган, Херера Бътлър от Вашингтон и Адам Кинзингер от Илинойс.

Вчера Камарата на представителите гласува с голямо мнозинство резолюция, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс да лиши президента Доналд Тръмп от правомощията му, като се позове на 25-та поправка от Конституцията. Пенс обаче няма да търси отстраняването на Тръмп. Той е изпратил писмо до председателя Нанси Пелоси.

Камарата на представителите "за" отстраняване на Тръмп
Обновена

Камарата на представителите "за" отстраняване на Тръмп

Двете партии почти изцяло обединени срещу президентa, Пенс не задейства 25-та поправка

Axios съобщава, че топ републиканците искат да погребат президента Тръмп.