Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин отказа да свидетелства пред съдебните заседатели в четвъртък по делото за убийството на чернокожия Джордж Флойд при опит за арест миналия май. Шовин се позова на Петата поправка в американската конституция, която дава това право, предаде "Ройтерс". Според текста ѝ, издаването на осъдителни присъди, основани само на самопризнания, е забранено.

Въпросът дали Шовин ще свидетелства е бил обект на седмици спекулации, като анализатори предполагат, че рисковете са високи за подсъдимия.

Защитата също така заяви на окръжния съдия, че няма да призовава повече свидетели след два дни свидетелски показания. Прокурорите на щата Минесота заявиха, че ще извикат поне един свидетел от обвинението.  

В същото време, патолог, привлечен от защитата, заяви, че причината за смъртта на Флойд е сърдечно заболяване и получен пристъп, а не насилственото задушаване, за което бе обвинен полицаят. Друга възможност са вдишани изгорели газове от намиращата се в близост полицейска кола. 

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Дерек Шовин е заплашен от 40 години затвор

Припомняме, че делото тръгна в края на март. Този случай и редица подобни на него в страната доведоха до протести на чернокожи. От тях се зароди движението Black lives matter (в превод - черните животи имат значение). Ожесточените протести дори принудиха защитата да иска изместване на процеса от Минеаполис, но това беше отхвърлено. 

Шовин беше обвинен в убийство втора степен, което означава съзнателно, но без намерение да причини смъртта му. Обвинението обаче включва проява на безразличие към човешкия живот. Той е заплашен от до 40 години затвор, ако бъде осъден за убийство

Още трима полицаи бяха обвинени в съучастие. Всички обвиняеми може да бъдат осъдени на лишаване от свобода.

 Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара компенсации за гибелта му

Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара компенсации за гибелта му

Градският съвет на Минеаполис гласува сумата...

Един от последните случаи на завършил със смърт опит за арест на чернокож в САЩ бе на 20-годишния Данте Райт. Според ранни заключения на полицията, полицаят неволно е извадил не тейзъра си, а огнестрелно оръжие. Разследването по случая продължава.