Изборът на губернатора на Минесота Тим Уолц за кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия привлече внимание към действията му по отношение на протестите за расова справедливост след убийството на Джордж Флойд през 2020 г., привличайки както критики, така и похвали, предава "Ройтерс".

Действията на Уолц след убийството на Флойд от бял полицай от Минеаполис са критикувани от съюзници на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп и крайнодесни експерти, които казват, че той е бил твърде бавен, за да мобилизира силите на реда за спиране на грабежите, палежите и насилието, които съпътстваха протестите в Минеаполис.

Междувременно поддръжници го похвалиха за това, че е допринесъл за наказателното преследване на полицаите, замесени в убийството на Флойд.

Уолц и екипът му казаха, че са се справили с проблемите по най-добрия начин, включително чрез разполагане на Националната гвардия. Губернаторът с два мандата призна решението си да забави разполагането на Националната гвардия и нарече реакцията на града провал по време на пресконференция няколко дни след като протестите обхванаха градовете побратими и по-голямата част от Минеаполис, причинявайки големи щети на сгради, предприятия и полицейски участък, който беше превзет от демонстранти и подпален.

Доклад, съставен от републиканците от Сената на щата, казва, че Уолц не е успял да направи разлика между насилствени и ненасилствени протестиращи и многократно е подценявал сериозността на ситуацията, като заключава, че Уолц "не желае да направи необходимото, за да спре безредиците веднага, защото е имал философски дебат за това дали използването на сила трябва да се използва за спиране на насилието."

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Кампания за Белия дом

Но Уолц беше аплодиран от някои от водещите защитници на гражданските права в нацията, които отбелязаха, че вярват, че решението му да накара главния прокурор на Минесота да ръководи прокуратурата по случая е помогнало за резултата от осъждането на бившия полицай Дерек Шовин, който беше осъден за убийство и осъден на повече от 20 години затвор. Флойд почина, след като Шовин коленичи на врата му в продължение на няколко минути.

"Не искаме човек, който е изключително радикален - искаме някой с отворен ум, той показа това с начина, по който се справи с полицейската бруталност в собствения си щат", каза преподобният Ал Шарптън, основател и президент на National Action Network, в интервю за "Ройтерс".

"Победете с черни жени", организацията, която мобилизира огромна подкрепа зад кандидатурата на Харис, отбеляза, че Уолц е дал приоритет на програмите за превенция на насилието и реформите в полицията, включително ограничения върху заповедите за забрана и забраната за задушаване.

И Харис, и Уолц са били подложени на проверка за позициите си относно полицията: Харис за това, че е била възприемана като прекалено твърда по отношение на престъпността по време на нейното време като окръжен прокурор на Калифорния, а Уолц за това, че не е бил достатъчно твърд.

Тим Уолц: Тръмп се подиграва с американските закони

Тим Уолц: Тръмп се подиграва с американските закони

Камала Харис: Аз съм кандидатът за президент

Въпреки критиките, експертите твърдят, че ще бъде предизвикателство за републиканците да атакуват Уолц поради партийната му привлекателност.

"Наистина е трудно да се определи Тим Уолц. Той има значителна подкрепа от консервативни републиканци в Минесота, включително поддръжници на Тръмп - в същото време той има огромна подкрепа от левицата заради действията си през последните две години", каза Лиа Райт Ригер , професор по история в университета Джон Хопкинс.

Някои стратези смятат, че изборът на Харис на Уолц за вицепрезидент е постигане на правилния баланс, като се има предвид сравнимото минало на Уолц като учител и притежател на оръжие, което резонира сред центристките и провинциалните американски избиратели.

Харис заема по-твърда позиция за миграцията, за да може да отговори на Тръмп

Харис заема по-твърда позиция за миграцията, за да може да отговори на Тръмп

Очаква се по-борбеният й подход към имиграцията да бъде изложен на показ, докато тя провежда кампании в цялата страна