Десетки хиляди французи излязоха на протест снощи срещу изискването за здравен пропуск за COVID-19, съобщава "Франс прес".

Протестните прояви са се провели в различни градове на страната и в тях са се включили над 40 000 души. По данни на вътрешното министерство са се провели общо 171 шествия в цялата страна, като на протеста в столицата са се събрали около 5000 души.

Въпреки че не се е стигнало до сериозни сблъсъци с полицията, петима протестиращи, от които трима - в Париж, са задържани.

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

Част от протестите са организирани от крайната десница

Причина за недоволството на французите е решението на правителството да разшири списъка с публични места, достъпни само за притежателите на здравен пропуск.

От 9 август такъв е задължителен за желаещите да посетят кафенета, ресторанти, музеи, кина, търговски центрове, както и за пътуване с влакове и самолети.

По-рано правителството съобщи, че обмисля възможността да удължи тези изисквания до 31 юли догодина.

От началото на пандемията във Франция са били регистрирани над 7 милиона заразени с коронавирус. Отчетени са и около 117 000 смъртни случая. Повече от половината от населението вече са се ваксинирали с поне една доза.

 237 000 казаха "не" на COVID мерките във Франция

237 000 казаха "не" на COVID мерките във Франция

Несъгласните протестираха за четвърта поредна седмица