Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в демонстрация в централната част на Тел Авив, за да протестират срещу нов закон, който ги прави втора класа граждани на еврейската държава, информира АФП.

Израел прие изключително спорен закон, отчуждаващ арабите

Израел прие изключително спорен закон, отчуждаващ арабите

Това е определящ момент в хрониките на ционизма и историята на Израел

Законът, който беше приет през миналия месец и е част от така наречените "основни закони" на Израел, де факто конституция, постановява, че страната е държава на еврейския народ.

Снимка 371935

Източник: ЕПА

Не се споменава за равенство или демокрация. Говори се за Израел като историческата родна земя на евреите, които имат "уникалното" право на самоопределение в рамките на израелските граници.

Арабите остро критикуват законодателство, особено от общността на друзите в Израел, която е от 130 000 души.

Друзите, за разлика от други араби, които могат доброволно, задължително трябва да отбиват военна служба заедно с евреите.

Развявайки цветни знамена на друзите и на Израел, повече от 50 000 протестиращи скандираха за "равенство".

Снимка 371936

Източник: ЕПА

"Въпреки нашата безгранична лоялност към държавата, държавата не ни разглежда като равни", каза духовният лидер на друзите в Израел шейх Муафак Тариф по време на реч.

Генералът от запаса Амал Аад заяви, че високопоставени служители от силите на реда от общността на друзите като него "искат да запазят нашата израелска идентичност и мислят, че правителство може да промени закона".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе серия от срещи с ръководството на друзите в страната, уверявайки, че "нищо в този закон не нарушава вашите права като равни граждани на Държавата Израел".

Но срещата не смекчи недоволството им. Няколко висши офицери напуснаха армията като форма на протест.