Въоръжени лица са убили най-малко 22-ма цивилни, а други 20 са ранени в разкъсания от войната Дарфур в Судан, предадоха АФП и "Ройтерс".

Сред жертвите и ранените има и деца. 

Убитите в атака в петък са предимно разселени преди години земеделски производители, които са се върнали по земите си след опити за примирие на племенните бунтове чрез посредничество на правителството.

Инцидентът е последван от неотдавнашното насилие от бунтовници в Северен Дарфур, което накара властите да обявят извънредно положение на 13 юли.

Судан няма да иска удължаване на мисията в Дарфур

Судан няма да иска удължаване на мисията в Дарфур

Счита, че няма риск за цивилното население

Около 300 000 души са убити във въоръжените сблъсъци между правителствените сили и сепаратистките групировки от 2003 г. в района на Дарфур в западен Судан. През 2007 г. бяха разположени сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански държави, разкъсвана от дългогодишни кървави конфликти. Судан е страната, в която се води най-продължителната гражданска война в африканската история, започнала още през 1955-та година. В основата на конфликта стоят както религиозни, така и междуетнически различия.

Населяваният предимно от християни юг се противопоставя на натиска от страна на севера, в който преобладава арабско и мюсюлманско население. Започва серия от сблъсъци между правителствени сили и партизански движения, военни преврати и чести смени на правителства.

Най-силно засегнат от военните сблъсъци е източният регион Дарфур, където броят на бежанците надхвърля 2,5 милиона. Ситуацията там е определяна като геноцид срещу неарабското население.

Трима хуманитарни работници отвлечени в Дарфур

Трима хуманитарни работници отвлечени в Дарфур

Двама непалци и един суданец

Формално гражданската война приключва през 2011-та година, когато Южен Судан официално получава независимост. Равносметката - една от най-тежките хуманитарни кризи в историята.

През 2010 година Международният наказателен съд в Хага обвини суданския лидер Омар ал Башир в геноцид.