Броят на загиналите и ранените при племенни сблъсъци в Западен Дарфур продължава да нараства, съобщи в петък мисията на ООН за опазване на мира в проблемния регион, предаде Анадолската агенция.

"Хибридната мисия на Африканския съюз - Организацията на обединените нации в Дарфур (UNAMID) е дълбоко загрижена от съобщенията за насилие в Западен Дарфур, което остави 65 души загинали и приблизително 54 ранени, разселени хиляди цивилно население, унищожени приюти и изгорели села", се казва в изявление.

Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Те ще си споделят властта до провеждането на избори

Призовава се суданското преходно правителство да положи по-големи усилия за овладяване на конфликтите и за изправяне на извършителите пред съда.

"Докато мисията признава усилията, положени от правителството за овладяване на ситуацията, тя освен това призовава съответните държавни органи да увеличат максимално усилията си за създаване на защитна среда и възстановяване на спокойствието и реда в и около по-голямата общност на Ел Женина. Въпрос на приоритет е създаването на среда, която е благоприятна за възобновяването на непрекъснатите хуманитарни операции, предвид острите нужди на засегнатото население от основни услуги ", се казва в съобщението.

Той отбеляза също, че мисията евакуира персонала и служителите на НПО от района.

Управляващият военен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха през август миналата година историческо споразумение за споделяне на властта.

Судан с първо правителство след падането от власт на Башир

Судан с първо правителство след падането от власт на Башир

След историческото споразумение от август

Осемнайсет души загинаха в самолетна катастрофа в четвъртък.

Самолетът, пътуващ за Хартум, се разби пет минути след излитането си от летище Ел Генейнаи, административен център на регион Западен Дарфур, няколко километри от пистата.

В Дарфур той превозваше медикаменти и продоволствия и свърши обратен рейс в суданската столица. На борда трябваше да бъде и правосъдния министър и генералния прокурор на страната, но в последния момент се отказаха от полета поради работни ангажименти.