Судан вече има ново правителство. Това е първо правителство в страната след падането от власт на президента Омар Башир, предаде "Ройтерс".

Премиерът Абдала Хамдок представи и 18-те нови министри. Предстои обявяването на още двама.

Това стана на пресконференция в четвъртък.

По думите му, Судан пише своята нова история. Той пое ангажимент за хармонична работа на институжиите и спазване на постигнатите споразумения.

През август, управляващият военен съвет в Судан и гражданският опозиционен алианс подписаха историческо споразумение за споделяне на властта.

Споразумението въвежда нов правителствен съвет, включващ както цивилни, така и генерали, който да трасира пътя към избори и гражданско управление.

В Судан се разразиха протести в подкрепа на демокрацията, които военните опитаха да смажат със сила, след като дългогодишният владетел Омал ал Башир беше свален от власт през април.

Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Армията в Судан и цивилната опозиция подписаха историческо споразумение

Те ще си споделят властта до провеждането на избори

Съгласно споразумението суверенен съвет, състоящ се от шестима цивилни и петима генерали, ще управлява страната до изборите.

Двете страни са се договорили за ротация на председателството на съвета в продължение на малко повече от три години. Премиер, номиниран от цивилни, трябва да бъде назначен следващата седмица.