Отстранената от длъжността си президент на Бразия Дилма Русеф критикува временното правителство, което нейния бивш вицепрезидент назначи.

Това е правителство на белите мъже, според Дилма Русеф.

По думите й това правителство е нелегитимно и има проблем с представителността – за първи път от 1979 година в бразилско правителство няма нито една жена.

Това е първата публична изява на Дилма Русеф след като бе отстранена от поста при процедура по импийчмънт за срок от 180 дни. В правителството на самата Русеф от 31 члена седем бяха жени.

По думите на Русеф това правителство не може да представлява всички жители на страната, най-малкото защото бразилците са една от най-разнообразните в етническо отношение нации в света.

"Едно нелeгитимно правителство се нуждае винаги от нелегитимни механизми да се задържи", коментира Русеф на пресконференция за чуждестранни журналисти, пише БиБиСи.

"Въпросът за равенството между половете е въпрос на демокрацията в страна, където жените са мнозинство, така че това правителство има проблем с представителността", заяви тя.

Дилма Русеф припомни, че е била избрана от 54 милиона бразилци и се зарече да води битка да си върне президентския пост. Тя каза, че ще се възползва от всеки удобен случай да се защити политически от обвиненията и да обясни причините, довели до процеса срещу нея.

Отговорът от представителството на самото временно правителство е, че не са успели да открият жени, които да се съгласят да поемат постове. Причините за това обаче не се разгласява.