Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че основните решения от името на държавата взима той, а не бившият държавен глава и настоящ премиер Владимир Путин. Това каза Медведев в интервю за БиБиСи.

"Аз ръководя държавата, аз съм държавният глава, и на това се основава разпределението на пълномощията. Господин Путин е министър-председател, това и сложна и тежка работа. Но основните държавни решения ги взима президентът и това е съвсем ясно", казва Дмитрий Медведев.

На въпрос дали Медведев и Путин не изпълняват „схемата на доброто и лошото ченге", руският президент отвръща с хумор:

Не, аз мисля, че двамата сме добрите ченгета".

Медведев за ПРО, Иран, финансовата криза и Г20... и за първата си среща с Барак Обама:
„О, аз го познавам, много пъти съм го виждал по телевизията..."
                          Още... 
 

На въпрос дали наистина смята, че в Русия са необходими още реформи в политическата система, каквато теза е изказал в интервю за „Новая газета", президентът потвърждава думите си, но без да посочва конкретно към какво те трябва да бъдат насочени.

В интервюто си Медведев признава, че в страната му се извършват и политически убийства.

"Не мисля, че във всички случаи става дума за политически деяния. Но в някои случаи може да има политическо отмъщение, абсолютно сигурен съм в това", заяви Медведев.

Припомняме, през януари адвокатът Станислав Макрелов и журналистката Анастасия Бабурова, която работеше за "Новая газета", бяха застреляни в центъра на Москва.
Все още не е разкрито извършеното през 2006-та година убийство на журналистката Ана Политковская.

Дмитрий Медведев добавя, че не е решил все още дали ще се кандидатира за втори президентски мандат:
"Аз бих искал да работя докато настъпи този момент и тогава да направя равносметката си. Подобни планове за кандидатиране за втори мандат може да си прави само човек, който смята за успешно управлението си."

Независимо дали ще е начело на страната един или два мандата, руският президент посочи, че иска да остави след себе си една Русия, която е силна и ефективна държава, образована държава, в която хората ще живеят добре и ще имат висок стандарт на живот.