Германският червен кръст обяви, че до 2023 г. ще прекрати издирването на изчезнали хора от Втората световна война, информира АФП.

Съдбата на 1,2 милиона души остава мистерия.

"Няма да можем да хвърлим светлина върху тяхната съдба", каза пред ДПА Томас Хубер от организацията, ръководител на Специалната служба за издирване на изчезнали хора.

Червеният кръст и вътрешното министерство на Германия постигнаха съгласие да прекратят издирването на изчезнали хора през следващите пет години - 78 г. след края на опустошителната война, добави той.

Въпреки че през последните години интересът е намалял, от организацията поясниха, че през 2016 г. са получили около 9000 молби за информация за изчезнали роднини в периода 1939-1945 г.

Изследователи са успели да отговорят на 40% от тези случаи след проверка на архиви от Втората световна война и от периода на Студената война.

За много хора този период все още е черна дупка в родословното им дърво, каза Хубер.

През 2010 г. Германският червен кръст е успял да събере двама братя, след като са били разделени в продължение на 6 десетилетия.

"Случаи като този са много трогателни", смята представителят.

Специалната служба за издирване на изчезнали хора към организацията е успяла да установи съдбата на повече от 20 милиона души.