Властите в Италия са арестували доброволец пожарникар, който започвал пожар нарочно, за да получава финансово възнаграждение.

Полицията в Сицилия е започнала разследване срещу 15 души по подозрения, че са докладвали за несъществуващи пожари, за да могат да получат премия за това. Заподозрените се намирали в град Рагуса. В Италия възнаграждението за това, че човек спомага за погасяванто на пожар е по 10 евро на час.

Припомняме, още от началото на месец юли в южните части на Италия има сериозни пожари. При огнената стихия починаха няколко човека.

Жертви при огромни пожари в Италия

Жертви при огромни пожари в Италия

Пожарите са в южната част на страната

Разследването срещу италианците започнало след като властите заподозрели, че групата подава и отговаря на фалшиви сигнали. Доброволческата група се отзовала на 120 сигнала за пожари, а за същия период от време другите групи от доброволци се отзовавали на 40 сигнала.

След действията на полицията срещу почти всички лица от групата от доброволци е било повдигнато обвинение. Повечето са с марка "домашен арест". Само водача на групата е бил сметнат за прекалено опасен, защото той продължавал да предизвиква умишлено пожар, след като другите погасявали бедствието.

Групата работила в съучастие. Водачът на доброволците напускал базата с личния си автомобил, запалвал пожар или подавал фалшив сигнал и отново се връщал при колегите си, където чакали да бъдат повикани за справянето със ситуацията.

Франция помага на Италия за погасяването на горските пожари

Франция помага на Италия за погасяването на горските пожари

Италия отново задейства Механизма за гражданска защита на ЕС

В изявление на полицията се казва, че мъжът е демонстрирал силни криминални подбуди и не се страхувал от последствията. Това ставало ясно от записани разговори между съучастниците в опасната схема.

Водачът на доброволците дори предложил веднъж да постави бомба, за да може да вземе пари от ремонта на спешните автомобили. Той намесвал в схемата си и роднини и приятели - карал ги да подават фалшиви сигнали за пожар, за да може доброволците да се отзоват на мястото и да получат съответното възнаграждение за реакцията си.