Много високопоставени ирански представители трябва да бъдат обвинени за свалянето на украинския пътнически самолет през януари 2020 г. Това заяви специалният докладчик на ООН Анес Каламар, която описа убийството на 176 души на борда на самолета като сериозно престъпление на гражданската и военна власт на Иран, пише "Гардиън".

Специалният докладчик за извънсъдебни екзекуции изпрати писмо от 45 страници на иранското правителство. В него представя откритията си след 6-месечно разследване на инцидента и се оплаква от липсата на сътрудничество от страна на иранските власти. Много от въпросите й не получават отговор.

Експертът на ООН особено строго осъжда отношението на правителството на Ислямската република към роднините на жертвите. Според нея те са тормозени и заплашвани, отказан им е достъп до останките и личните вещи, принуждавани са да участват в организирани от властите погребения на "мъченици".

Пътнически самолет на Ukraine International Airlines с полет PS752 бе свален от противовъздушната отбрана на Революционната гвардия на Иран малко след излитането на самолета от международното летище в Техеран. Инцидентът се случи по време на засилено напрежение със САЩ, пет дни след убийството на иранския командир Касем Солеймани с американски дрон в Ирак.

Самолетът бе с полет за Киев. След като отказваха да поемат отговорност в продължение на няколко дни, от Техеран обявиха, че Боинг 737-800 е свален след грешка на противовъздушната отбрана на Иран, която помислила самолета за американска ракета.

Непоследователността в официалните обяснения изглежда има за цел да създаде максимално объркване и минимална яснота. Те изглежда са ги скалъпили, за да подвеждат и объркват, пише Каламар в писмото, изпратено на Техеран преди 60 дни, но все още не е получила отговори на зададените въпроси.

Тя коментира пред британския вестник, че действията на иранските власти са престъпни и безразсъдни. Според нея свалянето на самолета е сериозно престъпление на иранските граждански и военни власти, тъй като е в нарушение задълженията за защита на човешките права.

Официалната иранска позиция е, че поредица от технически неизправности и човешки грешки са довели до трагедията, но Каламар отбелязва, че всичко това повдига още въпроси, на които Техеран не е отговорил.