Виртуозната победа на основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп в Индиана и прекратяването на кампанията на основния му конкурент Тед Круз са основна тема на печата по света.

Клинтън смачква Тръмп с 13% при избори днес

Клинтън смачква Тръмп с 13% при избори днес

Също анкетираните имат повече доверие на Клинтън

Скъпи възлюбени, днес сме се събрали, за да почетем Републиканската партия, пише на главната си страница New York Daily News, намеквайки, че Тръмп е погребал партията (1854-2016).

New York Post пък пише, че е време Круз и Джон Кейсик да прекратят кампаниите си.

Много вестници отбелязват, че сега вече няма реални шансове Тръмп да бъде спрян като единственият кандидат на републиканците за президент на САЩ. Други пък насочват вниманието си към разкола сред републиканците.

Във Франция дясноцентристкият вестник Le Figarо пише, че Тед Круз „изгуби откачения си залог” и че е „смазан от парния влак на Доналд Тръмп”.

Тръмп се вижда вече президент, зове републиканците за обединение

Тръмп се вижда вече президент, зове републиканците за обединение

Милиардерът записа поредна победа

Левият Liberation пък изтъква, че предварителните избори в Индиана са „повратна точка в кампанията”.

Само преди няколко месеца Тръмп беше смятан за клоун. Много гласуваха за Тръмп, тъй като няма политически опит и никога не е бил избиран на държавен пост, допълва изданието.

Лявоцентристкият  Le Monde подчертава, че ултраконсервативният Круз „изгуби битката”.

Тед Круз се оттегля, Тръмп напредва към Белия дом

Тед Круз се оттегля, Тръмп напредва към Белия дом

След Индиана изглежда

В Германия консервативният Die Welt пише, че „започва най-откачената президентска кампания в САЩ” и че „немислимото започва да се сбъдва”.  Изданието допълва, че много демократи смятат, че победата на Тръмп означава „лесна игра” за Хилари Клинтън, но силното представяне на Бърни Сандърс означава, че „тя все още има проблем с победата над лагера на антиестаблишмънтът”.

И ако последните 11 месеца ни научиха нещо за Тръмп, то това е, че не трябва да го подценявате, допълва германското издание.

Германският Sueddeutsche Zeitung съобщава, че победата на магната в Индиана е „невероятна” кулминация на „исторически избори, белязани от елемент на лудост”.

„Шок! Това е Тръмп! Няма съмнение сега, Тръмп срещу Клинтън”, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В Испания лявоцентристкият El Pais подчертава, че републиканците „най-накрая признаха”, че Тръмп ще бъде техният кандидат и че „се изчерпаха вариантите на консервативния елит да се спре магнатът от Ню Йорк”.

Либералният италиански всекидневник Corriere de la Sierra пише, че „републиканският естаблишмънт сега очевидно е готов или примирен” с името на Тръмп.

Според La Repubblica победите на Тръмп доведоха до вътрешно предизвикателство за републиканците. „Изборът на републиканските гласоподаватели, които не искат магната, е ограничен до два варианта: бойкот на изборите или протестен вот в подкрепа на Хилари Клинтън”.

В Холандия либералният NRC подчертава, че Тръмп е пренаписал правилата на кампанията за десетилетия напред.

В Белгия центристкият вестник De Standaard пише, че Тръмп е нарекъл Круз „дяволски кандидат”, след като ден по-рано го нарече лъжец.

Руски медии пишат, че „кошмарът” на американския консервативен елит настъпи” с победата на Тръмп.

Чудото на Тръмп на фона на ада на републиканците”, пък отбелязва иранският сайт Asr-e Iran.