Основният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън ще победи почти сигурния кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Това става ясно от ново социологическо проучване на CNN/ORC след вчерашната победа на милиардера в щата Индиана.

Тръмп се вижда вече президент, зове републиканците за обединение

Тръмп се вижда вече президент, зове републиканците за обединение

Милиардерът записа поредна победа

Ако президентските избори се провеждаха днес, Клинтън получава 54% срещу 41% за магната. Бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ за първи път от юли 2015 година води убедително пред Тръмп с 13%.

Също анкетираните имат повече доверие на Клинтън в много области в сравнение с Тръмп. Но 50% от респондентите са на мнение, че Тръмп ще свърши по-добра работа в областта на икономиката за разлика от 45%, които пък вярват, че Хилари Клинтън ще се представи по-добре.

Тед Круз се оттегля, Тръмп напредва към Белия дом

Тед Круз се оттегля, Тръмп напредва към Белия дом

След Индиана изглежда

Почти 9 на 10 анкетирани определят икономиката като изключително или много важна при избора на президент.

Клинтън води в редица области: 50% срещу 45% се доверяват на Клинтън в борбата срещу тероризма; 51%-44% - имиграцията; 55-39% - здравеопазване; 61-36% - външна политика; 61%-34% -образование и 63%-30% - климатични промени.

При хипотетичен сблъсък Бърни Сандърс бие Тръмп с 16% и с 4% губернатора на Охайо Джон Кейсик. Клинтън изостава със 7% пред Кейсик.

В проучването са участвали 1 001 души, включително 890 регистрирани гласоподаватели. То е проведено в периода 28 април – 1 май. Статистическата грешка е в рамките на 3,5%.