Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се завръща на политическата сцена днес, решен да покаже, че все още е голяма сила в Америка и е готов да прочисти критиците в Републиканската партия, пише "Гардиън".

Милиардерът ще изнесе първата си голяма реч след завършването на президентския си мандат. Той ще говори на най-голямото ежегодно събиране на консерваторите. Събитието ще се състои в Орландо, Флорида. Социологическо проучване се очаква да покаже, че той е първият избор на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ през 2024 г.

Макконъл подкрепя Тръмп за изборите през 2024 година

Макконъл подкрепя Тръмп за изборите през 2024 година

Но има време дотогава и кандидатите са много

Доналд Тръмп-младши заяви на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC), че че очакват с нетърпение речта на бившия президент в неделя и изрази увереност, че тя ще сплоти консерваторите около Доналд Тръмп и движението "Да направи Америка отново велика" като бъдещето на Републиканската партия.

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Прокурорите са получили документите в понеделник, часове след решението на Върховния съд

Ежегодното събитие винаги води до някакви големи промени в консервативното движение. През 2009 г. конференцията се отрече от президентството на Джордж У.Буш, което доведе до войната в Ирак и завърши с финансова катастрофа. През 2016 г. изрази притеснението си от възхода на Тръмп, който отмени речта си, но година по-късно консерваторите подкрепиха милиардера и администрацията му.

Тазгодишната конференция изглежда е доказателство, че Републиканската партия повече не е от традиционните мейнстрийм партии, а се насочва към крайнодесен екстремизъм. Говорителите на конференцията атакуват "културата на отхвърлянето" (cancel culture), радикалния социализъм и големите технологични компании.

Байдън отмени забраната на Тръмп за издаване на зелени карти

Байдън отмени забраната на Тръмп за издаване на зелени карти

Тръмп издаде забраната (Proclamation 10014) през миналата година

Култът към личността на Тръмп се проявява в тениски, шапки, маски и други продукти с лозунги като "Тръмп 2024" и "Липсва ли ви?", както и огромна статуя със златист цвят на 45-ия президент.

В петък републиканският сенатор Тед Круз заяви пред присъстващите на конференцията: "Нека ви споделя нещо: Доналд Тръмп никъде не отива".

Отсъствието на влиятелни републиканци на конференцията също е политически барометър. Бившият вицепрезидент Майк Пенс отхвърли покана, въпреки че организаторите уверяват, че остава в приятелски отношения с бившия си шеф. Лидерът на мaлцинството в Сената Мич Макконъл и бившият кандидат за президент Мит Ромни не се очаква да присъстват, както и други влиятелни републиканци.

Но дали 74-годишният ще успее да получи властта през 2024 г. остава неясно. Тази седмица прокуратурата в Манхатън успя да се сдобие с данъчните декларации на Тръмп от последните близо 10 г.

Тръмп може да обяви завръщането си в политика

Тръмп може да обяви завръщането си в политика

Бившият президент събира съветници този уикенд