Лидерът на малцинството в американския Сенат Мич Макконъл ще подкрепи Доналд Тръмп, ако бившият президент спечели републиканската номинация за президентските избори през 2024 г., каза в четвъртък той пред Fox News. Вече има поне десетина видни републиканци, които планират да се кандидатират. Според него, следващите президентски избори са все още далече и е рано да се говори.

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Лидерът на републиканците в Сената: Тълпата бе хранена с лъжи

Припомняме, че между Макконъл и Тръмп избухна скандал около процеса по импийчмънт срещу експрезидента.

По-рано през февруари, Тръмп изля гнева си по адрес на лидера на малцинството, като обвини Макконъл за изгубеното мнозинство на Републиканската партия в Сената на изборите през ноември 2020 г. Той призова републиканците да изберат нови лидери, които да изпълняват завета му. Според Тръмп "намусеният Мич" не е квалифициран за поста и ако републиканските сенатори останат с него, те няма да спечелят отново. По думите му той никога не прави това, което е необходимо и е правилно за страната. Ще подкрепя конкуренти на първичните избори, които ще прегърнат "Да направим Америка отново велика" и нашата политика "Америка на първо място". Искаме силно ръководство, отбеляза още Тръмп.

Тръмп обяви война на Макконъл

Тръмп обяви война на Макконъл

Тръмп обвини Макконъл за изгубеното мнозинство на Републиканската партия в Сената

Преди това Макконъл атакува бившия президент по време на реч в Сената след оправдаването на Тръмп. Въпреки че гласува за оправдаване на милиардера, Макконъл заяви, че Тръмп "практически и морално" е отговорен за щурма на Капитолия. Сенаторът намекна, че Тръмп може да бъде съден за ролята си, макар че бе оправдан от Сената.

Словесната война между двамата може да се пренесе и на първичните избори в Републиканската партия.