Българинът Живко Русев, който беше задържан в Иран за пренасяне на 135 килограма хероин, e осъден на доживотен затвор.

От МВнР все пак са оптимисти за съдбата на шофьора.

Има светлина в тунела, тъй като има възможност присъдата да бъде обжалвана на още две инстанции.

Това обясни говорителят на външно министерство Драговест Горанов пред news.bg.
Той добави, че адвокатът на българина пътува за Табриз, за да се запознае с мотивите на решението, което е излязло снощи.

След това ще стане ясно в какъв срок доживотната присъда ще бъде обжалвана.

От МВнР бяха категорични, че има светлина в тунела и те вярват по презумпция в невинността на Живко Русев. Външно министерство ще оказва помощ на българина по всякакъв начин.

Ако присъдата бъде потвърдена, той най-вероятно няма да може да излежи присъдата си в български затвор, защото Иран и България нямат сключена спогодба за размяна на осъдени.

България и Иран са суверенни държави и въпреки че такова споразумение няма, може да се вземе решение за конкретния случай. Важното е да запазим самообладание, коментира Драговест Горанов.

Състоянието на Живко Русев, по думите на Горанов е „нормално". Според говорителя на външно министерство все пак оптимистичен е фактът, че иранският съд не е постановил максималната присъда - смъртно наказание за българския шофьор, каквато се дава при подобни случаи.

Иранското законодателство предвижда смъртна присъда за трафик на хероин.

Вероятно иранският съдия е приел смекчаващи вината обстоятелства, за да постанови доживотна, а не смъртна присъда. Това коментира иранският експерт по право Карим Лахиджи, цитиран от БНР.
Той посочи, че всичко зависи от по-нататъшната процедура по обжалване на присъдата - на втора и трета инстанция: „Зависи дали само обвиняемият обжалва пред Апелативния съд. Ако прокурорът се откаже, то втората инстанция не може в никой случай да утежни присъдата. Ако прокуратурата обаче също обжалва, тогава, Апелативният съд може или да оневини изцяло подсъдимия или да постанови смъртно наказание.
Такова обаче, не може да бъде изпълнено без окончателно решение на Касационния съд в Техеран".