Двама граждани на Беларус, които са потърсили убежище в посолството на Швеция в Минск през септември, все още са в дипломатическата мисия пет месеца по-късно. Това съобщи Министерството на външните работи на Швеция, цитирано от АФП.

Случаят се превърна в дипломатическо главоболие.

МВнР: България подкрепя желанието на беларуския народ за демократично бъдеще

МВнР: България подкрепя желанието на беларуския народ за демократично бъдеще

Днес по света е Ден на солидарността с Беларус...

Баща и син, Виталий и Владислав Кузнечики, се опитали да влязат в шведското посолство в столицата на Беларус на 11 септември 2020 г., за да потърсят убежище на фона на протестите срещу президента Александър Лукашенко. Озовали се пред заключена врата, двамата успели да прескочат ограда и да достигнат автопарка на дипломатическата мисия.

Двамата все още са на територията на посолството, каза говорител на ведомството.

Българите в Беларус ще могат да гласуват в посолството ни в Минск

Българите в Беларус ще могат да гласуват в посолството ни в Минск

Сънародниците ни да следят актуалните противоепидемични мерки

Ние действаме, както ситуацията изисква, включително по отношение на безопасността и сигурността. Проведохме разговор с тях, добави говорителят, но отказа да коментира какви мерки са взети.

Според беларуски медии двамата са разследвани за сблъсъци между демонстранти и полицията по време на протест в североизточния град Витебск в началото на септември. Те могат да влязат в затвора за 6 г. по обвинение, че са упражнили насилие върху полицаи.

В ЕС обсъждат отваряне на представителства на беларуската опозиция

В ЕС обсъждат отваряне на представителства на беларуската опозиция

Маас: Обсъждаме това с други държави, които са много активни там, например с балтийските държави и с Полша

Шведските дипломати си кротуват "по хуманитарни причини", каза източник пред АФП, запознат със случая. "Те не искат да провокират беларуските власти или да ги принудят да реагират, не искат да привличат внимание. Този проблем е много неочакван за Швеция, има много малко подобни примери в историята".

Шведският външен министър Ан Линде коментира през ноември 2020 г., че бащата и синът са влезли в посолството "незаконно" и подчерта, че посолството не е шведска територия. Въпреки това двамата все още са в мисията и споделят стая.

Шведските дипломати не искат да ги предават на беларуската полиция, но в същото време не искат да създават ситуация, при която могат да дойдат други хора и да поискат убежище. Посолството се опитва да получи уверение от беларуските власти, че двамата няма да бъдат арестувани и че могат да бъдат придружени до границите на Полша или Литва.