До края на века двама на всеки трима живеещи в Европа ще бъдат засегнати от горещи вълни, крайбрежни наводнения и други климатични катастрофи. Това ще се случи предимно заради глобалното затопляне и климатичните изменения, става ясно от проучване, публикувано в списанието Lancet Planetary Health, цитирано от СиЕнЕн.

Измененията на климата носят смъртна заплаха и риск за здравето на 350 милиона души в 31 държави.

Рекордни температури в Европа

Рекордни температури в Европа

Температурите в Италия с 10 градуса по-високи от средните

Като цяло свързаните с времето бедствия се очаква да отнемат живота на 152 000 души на година в Европа между 2071 и 2100 г. Например, в периода 1981-2010 годишно са регистрирани 3000 смъртни случая, свързани с природни бедствия.

Изследователите са установили, че 99% от бъдещите смъртни случаи, свързани с времето, ще бъдат в резултат на горещи вълни, тъй като могат да доведат до увеличение на сърдечните заболявания, инсулт и респираторни заболявания.

Прогнозите са Южна Европа да бъде засегната най-много от горещи вълни и засушавания. Почти всеки живеещ в Италия, Гърция, Хърватия, Кипър, Малта, Португалия и Словения ще бъде засегнат от природни катаклизми, като ще има 700 смъртни случая на 1 милион души годишно.

За сравнение един на трима души ще бъде засегнат всяка година в Северна Европа - Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция.

Смъртните случаи при крайбрежни наводнения ще нараснат от шест на 233 до края на века. 138 милиона души пък ще бъдат засегнати от суша.

Предишни проучвания сочеха ръста на населението, урбанизацията и миграцията като причини за риск от природни бедствия.