Главният прокурор на Китай Чжан Цзюн съобщи, че двамата задържани канадски граждани "несъмнено" са нарушили закона, информира "Ройтерс".

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

В Канада задържаха финансовия директор на Huawei

Мън Ханчжоу е дъщеря на основателя...

В края на миналата година Китай задържа трима канадци след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу в Канада на 1 декември заради нарушаване на наложените от САЩ санкции срещу Иран. Няколко дни преди края на 2018 г. Пекин освободи канадския учител Сара Макайвър.

На 10 декември Китай арестува двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант за КНДР. Според китайските власти има подозрения, че са "заплаха за националната сигурност" - често използвана фраза от Пекин, когато става въпрос за шпионаж. Но арестите се разглеждат като отмъщение след задържането на Мън Ванчжоу.

Китай освободи канадски гражданин

Китай освободи канадски гражданин

Сара Макайвър е учител

Отава многократно обяви, че арестът на Мън Ванчжоу не е политически, а част от съдебна процедура, която е към договор с Вашингтон за екстрадиране.

"Несъмнено тези двама канадски граждани в Китай са нарушили законите и регулациите на нашата страна, в момента тече разследването в съответствие с процедурата", подчерта китайският прокурор.

Чжан Цзюн отговори, че разследването се провежда "стриктно" в съответствие със закона, след като беше запитан кога ще бъдат повдигнати обвинения срещу двамата канадци. Той не отговори конкретно.

Базирани в Пекин западни дипломати и бивши канадски дипломати смятат, че случаите са свързани.