Провелите се в Литва два референдума за конституционни поправки се провалиха, информира "Синхуа".

Гражданите на страната гласуваха на допитвания за двойно гражданство и намаляване на броя на депутатите.

Брекзит принуди литовците да решават за двойно гражданство на референдум

Брекзит принуди литовците да решават за двойно гражданство на референдум

Литва е с население 2,8 милиона души

След преброяването на всички гласове в 1972-те избирателни секции, 52,58% от всички регистрирани са участвали на референдума за промени, които позволяват двойно гражданство, показват данни на Централната избирателна комисия.

Макар че 71,78% са подкрепили двойно гражданство и 26,04% от тях са гласували против, референдумът се проваля, тъй като само 930 000 избиратели са гласували. Според местните закони необходимият праг за прокарване на конституционна поправка е повече от половината регистрирани избиратели или 1,24 милиона граждани да са гласували в подкрепа на предложението.

Опозицията обяви, че ще пробват отново, тъй като управляващият Съюз на фермерите и зелените е дискредитирал референдума с неподготвеността си.

Референдумът дали да се намали броят на депутатите от 141 до 121 също се провали, тъй като избирателната активност е под 50%. 47,25% са гласували на референдума, от които 73,7 на сто са подкрепили предложението, а 23,7% са го отхвърлили.

Двата референдума в Литва, малка балтийска държава с население близо 3 милиона души, се проведоха в неделя заедно с президентските избори.