Две малки албански партии в Македония заплашват да блокират конституционните промени, изисквани от Споразумението с Гърция от Преспа.

Това коментира в. "Вима".

Етническото албанско движение "Беса" и "Алиансът за албанци" заявиха, че тяхната подкрепа за Споразумението от Преспа ще зависи от това дали ревизираната конституция ще включва разпоредба, че албанският ще бъде вторият официалния език. Освен това се настоява за нов член в преамбюла на конституцията, който признава албанското население за една от двете основни етнически групи в страната.

Могерини: Преспанското споразумение е уникална възможност, може да не се повтори

Могерини: Преспанското споразумение е уникална възможност, може да не се повтори

Позицията ни е ясна: ЕС напълно подкрепя постигнатото споразумение

Албанците наброяват най-малко 25% от гражданите на Македония.

През 2001 г. въоръженото въстание на албанската армия за национално освобождение доведе страната до ръба на гражданската война.

"Вярваме, че е дошло времето някои от тези политически въпроси, свързани с албанците, да бъдат включени в дискусията и да бъдат приети, така че най-накрая да ги решим", каза депутатът от "Беса" Фадил Зендели.

В закон, приет през януари 2018 г. от правителството на Зоран Заев, албанският език е признат като официален език в цялата страна, докато преди това се прилага само в региони, в които има концентрация на етнически албанци. Сега албанското малцинство търси конституционна гаранция.

Нова демокрация няма да подкрепи Договора от Преспа

Нова демокрация няма да подкрепи Договора от Преспа

Атина е пред политически трус

Зендели каза, че "Беса" вече е постигнала споразумение с "Алианса за албанците" за по-нататъшните конституционни промени, които възнамеряват да внесат в парламента тази седмица.

Двете партии заедно имат четири парламентарни места, които са необходими на премиера за промените в конституцията.

Най-голямата етническа албанска партия в Македония, Демократичният съюз за интеграция, изясни, че няма намерение да застрашава процеса на преразглеждане на конституцията с допълнителни искания.

Споразумението от Преспа отвори пътя за интеграция на Скопие в ЕС и НАТО. За целта Македония трябва да промени конституцията и да запише, че приема названието Северна Македония.