Рязък скок на незаконната имиграция от Западните Балкани в Европейския съюз през май. Това отчита европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", цитирана от "Ройтерс".

През май броят на незаконните мигранти, установени в региона, се е удвоил до 12 088, посочват от агенцията, добавяйки, че основните страни на произход са Сирия и Афганистан.

Между януари и май тази година "Фронтекс" регистрира общо 40 675 незаконни преминавания по маршрута на Западните Балкани - близо три пъти повече спрямо същия период на 2021 г.

По този начин маршрутът на Западните Балкани представлява почти половината от общия брой от 86 420 незаконни преминавания по границите на ЕС през периода, уточнява агенцията.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

За миналата година те са близо 700 000

"Фронтекс" не посочва причината за регистрирания пик, но добавя, че повечето от установените нелегални мигранти са пребивавали за известно време в Западните Балкани, преди да поискат да влязат в ЕС.

Хората, бягащи от войната в Украйна, не са включени в статистиката, уточняват от агенцията.

Съгласно последните данни на "Фронтекс" повече от 5,5 милиона украинци са влезли в ЕС, откакто Русия започна инвазията си на 24 февруари.

Само 1 от 5 нелегални мигранти, добрали се до Европа, се връща в страната си

Само 1 от 5 нелегални мигранти, добрали се до Европа, се връща в страната си

Слабости в настоящата система на ЕС водят всъщност до насърчаване, а не възпиране