Повече от 4 400 турски граждани са подали молба за убежище в Германия тази година, обяви правителството на европейската страна, цитирано от "Франс прес".

Броят на търсещите убежище се е увеличил след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Турски военнослужещи искат политическо убежище в Германия

Турски военнослужещи искат политическо убежище в Германия

Заради репресиите на Ердоган

Агенцията по миграция и бежанци на Германия обяви, че от началото на годината до края на октомври е получила 4 437 молби за политическо убежище в сравнение с 1 767 през цялата изминалa 2015 година.

От юли до октомври молбите са се увеличи от 275 до 485, допълват от агенцията, която пояснява, че увеличението може да не е пряко свързано с опита за преврат.

Турски военни в структурите на НАТО са поискали убежище

Турски военни в структурите на НАТО са поискали убежище

НАТО настоя Турция да уважава върховенството на закона

Говорителят на парламентарната група на ХСС по въпросите за вътрешната политика Щефан Майер заяви, че ще се увеличи броят на турците, които търсят политическо убежище в Германия.

Той беше критикуван наскоро от външното министерство за коментара си, че Германия отваря вратите си за бежанци и турски граждани.

Миналата седмица външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Берлин иска да помогне на преследвани учени, служители в областта на културата и журналисти, които не могат повече да работят в Турция.

Но Майер подчерта, че Германия не разрешава проблемите на Турция с каненето на всички, които са критични към режима.