Представителят на САЩ Джъстин Амаш, чест критик на президента Доналд Тръмп стана първият републикански законодател, който заяви, че президентът се е ангажирал с неподходящо поведение.

Докладът на специалния съветник Робърт Мюлер относно разследването на руската намеса в изборите през 2016 г. разкрива, че Тръмп "е участвал в конкретни действия и модел на поведение, които отговарят на прага за импийчмънт". В тази връзка Амаш е сигнализирал, че ще обмисли да работи като либертарианец срещу Тръмп. на изборите през 2020 г.

Докладът на Мюлер "идентифицира многобройни примери за поведение, които удовлетворяват всички елементи на възпрепятстване на правосъдието, и несъмнено всеки, който не е президент на Съединените щати, ще бъде обвинен въз основа на такива доказателства", заявява Амаш.

По думите на Тръмп в доклада на Мюлер нямало заключение, че има възпрепятстване на правосъдието. Въпросът бил оставен на Конгреса.

Амаш подчертава, че "е ясно", че генералният прокурор Уилям Бар възнамерява да заблуди обществеността за доклада на Мюлер в заключенията и свидетелските показания на Конгреса за него.

В писмото си до Конгрес Бар заявява, че той и неговият заместник Род Розенщайн са определили, че няма достатъчно доказателства, за да се установи, че президентът е извършил престъпление или е действал незаконно, за да възпрепятства разследването.

Председателят на камарата на Нанси Пелоси заяви на 8 май, че Тръмп се приближава към импийчмънт с усилията си да осуети призивите на Конгреса и да попречи на усилията на законодателите да контролират неговата администрация.

И все пак, демократите са разделени относно импийчмънта и Пелоси също така пояснява, че процедурите за импийчмънт ще бъдат "разделени" за страната.

Белият дом и Министерството на правосъдието не отговориха незабавно на искания за коментари относно туитовете на Амаш.

Ронна Макданиел, председател на републиканския национален комитет, пише в Twitter: "тъжно е да видиш ... Амаш разправя точките на демократите за Русия". да го победят през 2020 г. с всички възможни отчаяни средства. "

Амаш, който представлява третия конгресен район на Мичиган, отбелязва, че е прочел пълния редактиран доклад на Мюлер, но малко членове на Конгреса са го имали.