Кремъл използва български депутати с проруски и националистически възгледи, за да блокира присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО и да я върне в сферата на руското влияние. Такава позиция е изразена в анализ на фондация "Джеймстаун" за спора между Киев и София по темата за българското малцинство.

Анализ на Пол Гобъл:

На 20 май проруски депутати в българския парламент и промосковски политици сред етническите българи в Украйна протестираха срещу решението на украинското правителство да преначертае административните граници на Одеска област.

Гравитиращите към Кремъл етнически българи, които се обявиха срещу реформата, заявиха, че тя цели да раздели тяхната 200-хилядна общност в региона и тя да не може повече да излъчва депутат (промосковски) в украинската Върховна Рада.

Московските лоялисти и в двете държави се надяват да предизвикат сериозен конфликт между София и Киев. Напрежението между страните би затруднило българските власти да подкрепят стремежа на Украйна към членство в НАТО и Европейския съюз, и по този начин да упражнят натиск към Киев да се обърне отново към Москва.

Тази подкрепява от Русия полемика между двете правителства засегна дипломатическите отношения. Но въпреки че Москва положи всички възможни усилия да разпали конфликта, засега изглежда малко вероятно Киев да бъде принуден да се откаже от реформата или София да попари украинските надежди за по-нататъшна интеграция със Запада.

Липсата на съответствие между политическите и етническите граници в европейския Изток отдавна е общоизвестен източник на спорове. Конкретно Украйна е жертва на това наследство - със сравнително големи доскоро руски етнически общности на юг и изток, и значителни (макар и по-малки) малцинства от унгарци, румънци и българи на запад.

Москва нахлу на юг и изток, а на запад вместо това разчита да експлоатира националистическите чувства на тези малцинства, както в страните, от които произхождат, така и в Украйна - за да отслаби Киев и да го принуди да приеме предпочитаните от Москва политики. В това отношение усилията по отношение на унгарското малцинство са добре известни. Сега Москва прави нещо много подобно с българите.

Повод за последния инцидент беше решението, взето от украинските власти по-рано през тази година, да раздели единия район в Одеска област на пет, като по този начин намали тежестта (в електорално отношение - б.р.) на етническите български общности.

Това разделяне и размиване на българското малцинство прави малко вероятно връщането на проруския депутат Антон Киссе за нов мандат във Върховната Рада, където има дълга традиция да създава проблеми в името на Кремъл.

В София 109 депутати - настроени предимно националистически или проруски, гласуваха декларация, изискваща българските власти да повдигнат въпроса пред Киев. Тази група е явно малцинство в рамките на 240-членния законодателен орган; повечето от депутатите обаче, вместо да гласуват с "не", избраха да се въздържат или изобщо не участваха при поименната регистрация на кворума, за да не разгневят българското население.

В крайна сметка София повдигна въпроса, с което предизвика отговор от украинското външно министерство - то не само възрази срещу намесата във вътрешните работи на Украйна, но и изтъкна, че обвиненията, отправени от българските депутати (за накърняване на правата на българското малцинство - б.р.), са неверни.

 Украйна: Зачитаме гражданите си от български произход, учудени сме от манипулациите

Украйна: Зачитаме гражданите си от български произход, учудени сме от манипулациите

Протест срещу декларацията на българското НС...

Административните промени са част от национална реформа - заяви министерството - и те не заплашват българското малцинство със загуба на институционална подкрепа или асимилация.

Руските медии активно експлоатират тези схващания, а някои от аргументите на проруски настроените българи в България и Украйна дори бяха повторени от западни новинарски източници. Последните третираха това като директен спор между Киев и София за регламентирането на междуетническите отношения в Украйна, а не като усилие на руското правителство да ескалира малък спор до голям проблем - нещо, което е почти сигурно.

В действителност, моментът на предприемане на тези действия от българска страна, категорично говори, че те са породени от знаците за нарастваща подкрепа в София за стремежа на Украйна към НАТО и ЕС.

В анализ на ставащото политическият коментатор от Киев Сергей Илченко казва, че възраженията на българите срещу реформата на местното самоуправление в Украйна са неоснователни. Българите в Одеса всъщност ще имат полза от тези промени, защото ще имат по-голям глас в управлението на собствените си общности; освен това, новите административни граници трябваше да бъдат приети отдавна.

При тези реформи има само двама губещи - промосковския депутат от Върховната Рада Киссе, който може да не успее да спечели нов мандат заради преструктурираните избирателни окръзи, и руските политици, които го подтикват да създава проблеми в украинската столица. Повечето българи в България разбират това, продължава Илченко. Ето защо мнозинството от законодателите на тази страна не подкрепиха декларацията, лансирана от националистическите и проруски партии.

За по-сигурно, повечето от тях не бяха склонни да гласуват срещу тази инициатива, за да не бъдат разбрани погрешно в техните избирателни райони. От своя страна, българското правителство нямаше голям избор, освен да повдигне въпроса пред украинската страна, както изискваше парламентарната резолюция. При тези обстоятелства Киев трябваше да прояви жилавост.

Суверенно право на Украйна е да определя вътрешните си административни граници, а обвиненията, че това е акт дискриминация към местните етнически българи, са неоснователни. Според Илченко, българската общност в Украйна напълно разбира с това - с изключение на "професионалните българи" като Киссе, които правят кариера, разпалвайки етническата чувствителност.

Не е сигурно какво точно ще се случи, посочва коментаторът от Киев. За Москва и професионалните й съюзници сред българите залогът е много висок. Но същото важи и за Украйна. Следователно, по-нататъшното развитие най-директно ще бъде повлияно от това доколко Москва иска да оказва натиск по този въпрос.

Противоречието може или скоро да отшуми като типична временна криза в двустранните отношения между Киев и София, или Кремъл да провокира следващи протести от страна на България или на някои българи от Одеска област. Изборът наистина зависи от Москва и Киев няма избор, освен да защити позицията си, още повече че реформата не е дискриминационна и дори работи в полза на етническите българи, с няколко малки изключения като депутата от Радата Киссе.