Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постигнаха съгласие по време на телефонен разговор да засилят преговорите за Брекзит, за да запълнят "значителните празнени", които пречат на постигането на ново търговско партньорство, информира "Ройтерс".

Фон дер Лайен и Джонсън правят равносметка на преговорите за Брекзит

Фон дер Лайен и Джонсън правят равносметка на преговорите за Брекзит

Двамата ще проведат видеоконференция

Двете страни обявиха след поредния кръг преговори тази седмица за постигане на търговско споразумение след 2021 г., че са постигнали напредък, но не и достатъчно за пробив.

Брюксел предупреждава, че сделката трябва да бъде договорена до края на месеца, за да има достатъчно време за ратифицирането й до края на тази година.

Джонсън и Фон дер Лайен обсъдиха следващите стъпки по време на разговор днес.

Джонсън и Урсула фон дер Лайен с разговор за първи път от юни

Джонсън и Урсула фон дер Лайен с разговор за първи път от юни

Говорител на британското правителство обяви, че те ще обсъдят следващите стъпки

В съвместно съобщение се казва, че те са се съгласили, че е важно да се постигне споразумение като силна база за стратегическо партньорство между ЕС и Великобритания в бъдеще.

Отбелязват, че е постигнат напредък през последните седмици, но се запазват значителни различия, не само в сферата на рибарството, равни условия пред бизнеса и управлението.

Двамата лидери инструктираха преговарящите Мишел Барние и Дейвид Фрост да работят интензивно за преодоляване на различията.

До срещата на евролидерите на 15-16 октомври, когато ще оценят напредъка, са планирани разговори в Лондон и Брюксел.

Изчислено е, че търговия за 1 трилион евро на година е заложена на карта, ако не постигнат споразумение.