Шофьор се вряза с кола в събота вечерта в началото на прайда парада в Южна Флорида, убивайки един човек и ранявайки сериозно друг, съобщават властите и АП.

Някои свидетели заявяват, че инцидентът изглежда умишлен, но полицейският детектив от Форт Лодърдейл Али Адамсън коментира пред журналисти, че властите разследват всички възможности.

Сблъсъкът е станал по време на прайд парада Wilton Manors Stonewall, на север от Форт Лодърдейл.

Шофьорът и жертвите са част от гей хора на Форт Лодърдейл, се казва в изявление от ръководителя на групата Джъстин Найт.

"Доколкото ми е известно, това е случайно. Това не е атака срещу LGBTQ общността", коментира Найт в изявлението си. "Очакваме повече подробности, любовта и подкрепата на общността."

Кметът на Форт Лодърдейл Дийн Транталис заяви, че шофьор на пикапа внезапно е ускорил, когато му е казано, че е следващият в парада и се е блъснал в жертвите, съобщава WSVN-TV. Веднага след катастрофата Транталис заяви, че вярва, че катастрофата е "умишлена".

Полицията съобщи, че шофьорът е задържан, но не е ясно дали е обвинен.

Представителят на демократическата партия на САЩ Деби Васерман Шулц плаче в кабриолет на парада. В изявление в събота вечер Васерман Шулц заяви, че е в безопасност, но "дълбоко разтърсена и опустошена, че е загубен животът". 

Зрителката Кристина Къри заяви пред SunSentinel от Южна Флорида, че е била със семейството си в началото на парада. "Това определено беше умишлено действие."

"Въпреки че властите все още събират информация, ние знаем, че двама души, които празнуват равенството, са ударени от превозно средство", заяви шерифът на окръг Брауърд Грегъри Тони в изявление. "Тази трагедия се разигра в рамките на крачки от мен и моя екип (Broward Sheriff"s Office) и ние сме съкрушени, ставайки свидетели на този ужасен инцидент."

Юни е прайд месец, отбелязващ полицейска акция от юни 1969 г. срещу гей в Stonewall Inn в Ню Йорк, която води до надигането на LGBTQ американците и служи като катализатор за движението за гей права.