Единственото прасе в Афганистан е поставено под карантина заради свинския грип, съобщи АФП.

Тъй като да видиш прасе в мюсюлманския Афганистан е почти невъзможно, Вилбур живее в зоопарка в столицата Кабул.

Той е подарък от Китай, който по този начин искал да допринесе за възстановяването на зоологическа градина в страната след като тя била почти разрушена по време на гражданската война (1992-1994 г.).

Прасетата и свинските продукти са нелегални в страната и са смятани за антирелигиозни.

Вилбур е затворен в отделна стая, за да не зарази със свински грип съквартирантите си кози и елени.

Междувременно:
1549 са болните от новия грипен вирус. Заболяването е потвърдено в 22 страни по света.
                            Още...

Въпреки че няма никакви симптоми за момента прасето е поставено под карантина, съобщава директорът на кабулския зоопарк.

В Афганистан няма свинеферми и няма директни полети между Кабул и Мексико.
Ние разбираме това, но повечето хора нямат достатъчно знания. Когато виждат прасето в клетката те се притесняват и си мислят, че ще се разболеят, обясняват още от зоологическата градина в столицата на мюсюлманската държава.

Зоопаркът в Кабул решава да не дразни посетителите си, след взетата поука по време на гражданската война в Афганистан през 1992-94 г. Тогава муджахидини нахлуват в зоологическата градина, изяждат елените и зайците, и убиват единствения слон.

Един от бунтовниците се покатерил в лъвската клетка, но моментално бил убит от Марджан - най-известния обитател на зоопарка. Братът на убития мъж се върнал на следващия ден и хвърлил ръчна граната в клетката на животното. Не успял да го убие, но оставил лъва сляп и беззъб.

Като цяло в зоопарка в Кабул живеят 42 вида птици и бозайници, 36 вида риби, които привличат близо 10,000 посетители през почивните дни всяка седмица.