"Единственото желание на Турция е мир и стабилност на Балканите". Това обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган на церемония във връзка с откриване на различни проекти и първа копка на строежа на магистрала Белград-Сараево в Сремска Митровица, информира Анадолската агенция.

Ердоган: Турция иска да задълбочи отношенията си с приятелска Сърбия

Ердоган: Турция иска да задълбочи отношенията си с приятелска Сърбия

За нас Сърбия е приятелска страна и ключова държава на Балканите

Ердоган подчерта, че Турция ще продължи да увеличава инвестициите си в Сърбия, като добави, че държавите трябва да развият отношенията си във всички сфери.

"Всяка част от тези територии е монумент на нашата солидарност и сътрудничество", изтъкна турският лидер.

Снимка 446747

Източник: ЕПА

Турският президент също призова босненските лидери да прекратят продължителната политическа безизходица, която засилва напрежението в страната. Ердоган говори след среща в Белград с тримата президенти на Босна и Херцеговина и сръбския лидер Александър Вучич, информира АП.

Магистралата Белград-Сараево е част от усилията за засилване на сътрудничеството между бившите врагове. Анкара обеща да отпусне 3 милиарда евро финансиране за строителството на магистралата.

Според Ердоган бъдещата магистрала ще сближи Сърбия и Босна, а също така ще превърне Балканите в по-проспериращ регион. Но той предупреди, че работата не може да продължи без формирането на правителство в Босна.

Снимка 446748

Източник: ЕПА

Работата започва първо в Сърбия заради политическата безизходица в Сараево. Босна все още е в подготвителна фаза.

"Проблемите с правителството трябва да бъдат разрешени", категоричен Ердоган.