Европейската комисия изрази пълна подкрепа за инициативите, организирани в рамките на Международния ден на безследно изчезналите деца, съобщава БНР. Този ден бе обявен от Европейската фондация за безследно изчезналите и сексуално експлоатираните деца.

Заместник-председателят на ЕК и отговарящ за правосъдието, вътрешния ред и сигурността Франко Фратини отново се обърна с призив към работещите в комисията да носят на днешния ден цветето незабравка в знак на съпричастност към съдбата на намиращите се в неизвестност деца в Европа и в света.

Фратини обяви, че Европейската комисия ще засили борбата срещу сексуалната експлоатация на малолетни. Франко Фратини участва в среща на вътрешните министри и правосъдието от Европейския съюз в Мюнхен, където ще представи нови инициативи в тази насока. Те ще се добавят към приетата през юли миналата година инициатива за създаване на Общоевропейска стратегия по правата на децата.

Стратегията предвижда да бъде създаден специален "Европейски форум по правата на децата" като средство за много по-ефективен обмен на информация и добри практики при защитата на детските права в Европейския съюз. Първата среща на този форум е насрочена за 4 юни в Берлин, обяви Европейската комисия.