Изтекъл в медиите доклад на ЕС, анализиращ терористичните атаки в Берлин, Париж и Брюксел, предупреждава за пропуски във възможностите на службите за сигурност да следят движението в и извън Европа, пише "Гардиън".

Документът, с който британското издание се е сдобил, подчертава, че всички тези, които са извършили или са планирали да извършат мащабни терористични атаки през последните години, са пресекли външните граници на ЕС "по някое време преди да извършат нападенията".

Предупреждава се, че дори граждани на ЕС, за които е издадена Европейска заповед за арест, успяват да влязат или да напуснат свободно територията на ЕС. Причината да не бъдат засечени е свързана с "липсата на системни проверки на граждани на ЕС".

Авторите на документа, изготвен от специален екип по въпросите на сигурността на ЕС към Европейската комисия, пишат, че Шенгенският граничен кодекс "не позволява системни консултации" на национално и международно ниво, оставяйки службите без възможност да провеждат проверки, които биха помогнали за предотвратяване на кръвопролития.

Според авторите на доклада необходими са действия за увеличаване и подобряване на вътрешните проверки в регионите и по основните транспортни артерии.

Специалният екип предупреждава, че службите се провалят в споделянето на информация между страните членки за лица, които се вярва, че представляват риск.

Много от извършителите на терористични атаки в ЕС са с криминално минало, се пояснява в доклада.

Според информацията Европейската комисия сега обмисля мерки за създаване на централна информационна система за събиране на полицейска информация. Службите на страните членки ще могат да използват новата система, за да установят дали заподозрян има криминално минало в други държави от съюза.

В сряда Европейският парламент ще дебатира способността на ЕС да защитава гражданите си, с което ще отбележи и една година от атаките в Брюксел, при които загинаха 32 души.