Eвропейската комисия предлага валидността на регламента за COVID сертификатите в ЕС да се удължи с една година - до 30 юни 2023 г.

От ЕК посочват, че коронавирусът все още е разпространен в Европа и засега не може да се определи въздействието на евентуалното увеличение на инфекциите през втората половина на годината или от появата на нови варианти.

Според институцията удължаването на действието на регламента ще гарантира, че гражданите ще могат да продължат да използват своя цифров COVID сертификат при пътуване в рамките на Съюза.

Регламентът изтича през юни тази година. Целта на отправеното толкова рано предложение от ЕК е да се гарантира, че Европейският парламент и Съветът на ЕС ще могат да приключат законодателната процедура навреме, преди да изтече валидността на настоящите изисквания.

ЕК: Ваксинационните сертификати ще важат 9 месеца за пътуване

ЕК: Ваксинационните сертификати ще важат 9 месеца за пътуване

Приети бяха промени във връзка с документите

От Комисията посочват, че решенията как да се използват сертификатите на национално ниво, остават в ръцете на местните власти. ЕК пояснява, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. Комисията обаче насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

Освен удължаването на регламента на ЕС до лятото на 2023 г. Комисията предлага и да се включат висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове.

Друго предложение е да се гарантира, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, приложени във всяка държава членка, а не само в тази, която издава документа.

Предлага се също възможност за издаване на сертификати на лица, участващи в клинични изпитвания за ваксини срещу COVID-19.

Припомняме, през декември 2021 г. ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 9 месеца, а за преболедуване - 6 месеца.

Сертификатите на 93 хил. ваксинирани у нас вече са невалидни

Сертификатите на 93 хил. ваксинирани у нас вече са невалидни

Само за пътуване в ЕС