Британската кралица Елизабет II изтъкна екологията в годишното си коледно приветствие в сряда и настоя за помирение в края на една година, в която Обединеното кралство бе разделено по отношение на Брекзит, предаде CNN.

Монархът също призна, че 2019 г. е била трудна година и пътят невинаги е бил гладък, без конкретно да споменава никакви политически събития.

Кралицата каза още, че предизвикателствата, с които хората се сблъскват днес, са различни от тези на нейното поколение, но тя е била "поразена от това, как новите поколения са донесли подобен смисъл на въпроси като опазването на околната среда и нашия климат.

Британският суверен включи и личен мотив в коледното си приветствие, като отбеляза със задоволство, че посрещна осмото си правнуче в кралското семейство - първото дете на херцога и херцогинята на Съсекс Хари и Меган - Арчи.

"Филип и аз с радост посрещнахме осмото си голямо внуче в нашето семейство", каза кралицата. "Разбира се, в основата на коледната история стои раждането на дете: на пръв поглед малка и незначителна стъпка, пренебрегвана от мнозина във Витлеем".

Припомня се, че кралицата също изпраща трудна лична година. 

97-годишният ѝ съпруг принц Филип беше изписан от лондонска болница. Преди това той участва в катастрофа, при която едва не загина бебе. 

Миналия месец принц Андрю - вторият син на кралицата - се оттегли от обществените си задължения след широко критикувано интервю за връзките си с осъдения престъпник Джефри Епщайн.