Убийството на трима палестински мъже в болница на окупирания Западен бряг миналия месец от израелски командоси, маскирани като медицински работници и мюсюлмански жени, може да се равнява на военно престъпление, каза в петък група експерти на ООН, цитирана от "Ройтерс",

Тримата екстремисти бяха убити на 29 януари в съвместна операция под прикритие на армията, службата за сигурност Шин Бет и граничната полиция в болницата Ибн Сина в Дженин, един от най-нестабилните градове на Западния бряг, съобщи израелската армия.

"Съгласно международното хуманитарно право, убийството на беззащитен ранен пациент, който се лекува в болница, се равнява на военно престъпление", казаха експертите на ООН в изявление, визирайки Базел Ал-Газауи, пациент, лекуван за наранявания, които според него са причинени от израелски въздушен удар.

"Като се маскираха като привидно безвреден, защитен медицински персонал и цивилни, израелските сили също така на пръв поглед извършиха военното престъпление вероломство, което е забранено при всякакви обстоятелства", добавиха те, призовавайки Израел да проведе разследване.

Съответните експерти са специални докладчици, наети от ООН да проучат конкретен проблем с човешките права.

Израелската армия не беше открита за коментар.

Записи от камерата за видеонаблюдение от болницата показват група от около 10 души, облечени различно в цивилни дрехи и медицинско облекло, включително трима със забрадки и дамски дрехи, крачещи из коридора, въоръжени с автомати.

Израелските военни съобщиха, че един от убитите в болницата мъже е бил член на въоръжената палестинска групировка "Хамас", която управлява Газа, а другите са работили за бригадата Дженин и въоръженото крило на Ислямски джихад.

Западният бряг стана свидетел на експлозия от насилие след водената от Хамас атака срещу Израел на 7 октомври и последвалото нахлуване в Газа от Израел.

Израелско настъпление на юг в Газа ще превърне Рафах в "кървава баня"

Израелско настъпление на юг в Газа ще превърне Рафах в "кървава баня"

1,5 милиона души се укриват в мръсни, пренаселени убежища в града