По повод изчезването на самолета "Еърбъс" А330 на компания "Ер Франс" френският в. Фигаро" се е свързал с пилот на компанията, който запазвайки анонимност, споделя гледната си точка по повод мистериозния инцидент.

Потвърдиха за останки в океана.
                            Още...

Относно хипотезата за електрическа неизправност, пилотът изразява скептицизъм и обяснява принципа на електрическото захранване на въпросния модел самолети.

Самолетът има 5 източника, генериращи електричество и всички те трябва да бъдат повредени, за да възникне пълна неизправност, а когато и това се случи функцията им се поема от батерия.

За да не работи командното табло, всички тези възможности трябва да бъдат изчерпани, споделя той.

Спрямо хипотезата за гръмотевица, пилотът казва, че в историята на авиацията няма потвърдени случаи, при които гръм да е причинил пълната повреда на самолет.

Затова пък опитният летец смята, че експлозия може да доведе до загуба на налягането, което причинява бавното разпадане на самолета.

В заключение той заявява: "Съвсем възможно е голяма бомба да взриви целия самолет, което обяснява защо пилотът не е имал време на изпрати сигнал за тревога".

Вестникът представя и друга версия на опитен специалист във въздушното пространство. Според директора по комуникациите в "Ер Франс", Франсоа Брус, "възможността самолетът да е ударен от гръмотевица не може да е главна причина, сама по себе си, за катастрофата на машината."
Той обяснява, че по-голямата част на материала, съставящ самолета, причинява така наречения "ефект на Фарадей" - гръмотевицата влиза от една страна и излиза през друга.
Той подчертава, че самолетите често са удряни от мълнии, обикновено без никакви последствия.

"Веднъж на хиляда полетни часа средно самолет е удрян от светкавица във въздуха", декларира френският национален институт по аерокосмически изследвания във интернет портала си, цитиран от изданието.

Коментира се и вероятността от терористичен акт, като винаги възможна хипотеза.

Според пилот, пътуващ по линията, сигурността на летищата в Рио не е така затегната, както в Европа, в САЩ, в Азия или в други латиноамерикански страни.
Според него терористите решили да нападнат френски самолет, могат да се възползват от "хилядите й слабости".

Липсата на поета отговорност за катастрофата  не е аргумент, даже напротив. Два от най-големите самолетни атентата - над Локърби през 1988 г. и на ДС- 10 в Юта, САЩ, през 1989 г., които след това бяха приписани на Либия, не бяха  официално обявени като атентати заради липсата на "поемане на вина" от някоя терористична организация, коментира френският ежедневник.

Експлозията на самолета над водната повърхност може да изтрие индикациите за възможно присъствие на взривно устройство на борда.