Шест държави от Европейския съюз изпращат екип от експерти по киберсигурност в Украйна, за да й помогнат за справяне с киберзаплахите. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Литва, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва ден, след като Русия официално призна за независими Донетската и Луганската народна република.

В отговор на искане от Украйна, отправено вчера, Литва, Нидерландия, Полша, Естония, Румъния и Хърватия ще изпратят екип от експерти, сформиран по-рано, в помощ на други страни, институции и партньори на ЕС за справяне с киберзаплахите.

Украйна може да се нуждае от помощ за справяне с конкретни инциденти или за помощ при тестването на инфраструктурата си в търсене на слабости в сигурността, поясни зам.-министърът.

Кибератака удари украински правителствени сайтове и големи банки

Кибератака удари украински правителствени сайтове и големи банки

Засегнати са и Министерство на отбраната, и Министерство на външните работи на Украйна

Миналата седмица украинските власти съобщиха, че кибератака е ударила уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки.

Атаката, последната от няколко хакерски операции, насочени към Украйна, дойде след седмици на ескалиращи опасения, че Русия може да нахлуе в съседната й страна.

Най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки, включително тези на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

В средата на януари Украйна обвини Русия, че стои зад друга кибератака, която временно деактивира около 70 украински правителствени уебсайта едновременно. По време на атаката от миналия месец в публикувано съобщение се посочва, че украинците трябва "да се страхуват и да очакват най-лошото".

Русия извърши една от най-опустошителните кибератаки някога срещу Украйна през 2017 г. с вируса NotPetya, причинявайки щети от над 10 милиарда долара в световен мащаб. Вирусът, също маскиран като ransomware, изтрива цели мрежи.

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

Хакерите предупредиха украинците да се страхуват