Процедурите за уголемяване на пениса не работят, те са "неефикасни и рискови". Оставят на много мъже физически и психически рани, разкрива проучване, цитирано от "Гардиън". Експерт предупреждава, че никога не трябва да се провеждат, и мъжете са експлоатирани от "шарлатани".

Всъщност има доказателства, че различните процедури, на които мъжете се подлагат за уголемяване на пениса, носят резултати. Манипулациите носят висок риск от усложнения, включително постоянна вкочаненост, а в повечето случаи мъжете не са доволни, показва проучване на британски експерти.

Изследването е установило, че като цяло резултатите от манипулациите са лоши, ниско ниво на удовлетвореност и значителен риск от големи усложнения, включително деформация, скъсяване и еректилна дисфункция, поясняват авторите.

Откритията са публикувани в журнала Sexual Medicine Reviews. Те са изготвени от Гордън Мюр, уролог в болница "Кингс Колидж" в Лондон, и изследователи от Института по психиатрия, психология и невронаука към "Кингс Колидж".

Тези процедури почти никога не трябва да се извършват, категоричен е Гордън Мюр. По думите му те струват 30-40 хиляди британски лири, а в крайна сметка почти винаги пенисът е обезобразен. Той поясни, че по-малко от 20% от мъжете, подложили се на такива процедури, остават доволни.

Изследователите са прегледали 17 проучвания, които са оценили 21 различни процедури, хирургически и без хирургическа намеса, направени върху 1192 мъже във Великобритания и чужбина.

Гордън Мюр коментира, че повечето мъже, които искат уголемяване на пениса, имат напълно нормална дължина, но те често смятат, че пенисът им е твърде малък.